Bahan-bahan
1)keuh teow(segenggam)
2) cili tumis /cili boh (1 sudu)
...
3)Udang 3 ekor(lebih pun xpe)
4) Taugeh dan Daun kucai (potong 1 inci)
5) Kicap char koay teow maiza (3 sudu tambah 1 cawan air panas)
6) 1 biji telur ayam (dibasuh untuk membuang najis ayam yg melekat)
7)kerang (direbus tanpa air dan masukan garam, guna periuk yg ada penutup supaya cepat masak dan senang dikopek)
cara-cara
-panaskan minyak dlm kuali. Goreng udang terlebih dulu
.- Masukkan cili .Kacau hingga masak cili tersebut.
- Kemudian, masukkan kuetiew segenggam kacau sampai sebati dengan cili kemudian masukkan taugeh & daun kucai.
- Kacau, kemudian masukkan kicap yg dibancuh air tadi.masukkan kerang biar kuah mendidih dan Pecahkan telur dlm kuali & terus tutup api..(kacau buat 2 pusingan sahaja jgn terlebih kacau nanti kuah jadi kering)
resepi sambal cili char koay teow maiza
100g cili kering }
3 biji bawang besar } blander
5 ulas bawang putih }
asam jawa+sikit air
gula merah }secukup rasa
gula putih }secukup rasa
garam secukup rasa
p/s -kalau suka belacan boleh tambah belacan ye(bakar dulu)
cara2
masuk minyak masak dalam kuali dan tumis cili dan bawang tadi,masak sampai naik minyak
kemudian masukan asam jawa,gula merah dan gula putih dan garam secukup rasa
(boleh guna untuk masak char koay teow)
No comments:
Post a Comment