status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Friday, 4 March 2011

DIY cardigan..jom recycle baju lama.

salam semua..
hari ni maiza nak kongsi  cara buat cardigan..
buat yang suka layan blog maiza tu
bole la cuba ye...
sesuai untuk sapa2 yg bertudung..bole pakai 
bawah baju yg xde lengan hehe
meh tgk jom..
  baju camni la yg maiza nak tunjuk cara nak buat..
sapa yg suka bole teruskan layan ye..


cara-cara nak buat baju ni pulak camni ye..

mula-mula cari baju yg korang rasa sesuai nak buat projek tu 
hehe...


pastu potong tengah-tengah baju dan buang jahitan lehernya

garisan warna merah tu untuk guide korang kat mana nak potong ye..


pastu jahit sekeliling tempat yg korang dah potong td,,
lipat dan kelim  1 inci


garisan biru pula untuk guide korang kat mana nak lipat dan jahit...
pastikan korang buat betul2 tau..
sila pastikan yg korang jahit tu ada ruang untuk masukkan
tali /reben nanti
 lepas dah siap jahit ,amik pin baju yg besar dan ikat reben atau tali kemudian masukan
dalam baju yg korang dah jahit tu..
ni la gambar pin tu ye..senang nak masukan dalam baju tu nanti hehe

tadaa..dah siap pun 
senang x nak buat cardigan sendiri..
nak pakai just tarik dan ikat je reben tu
jadi la cam gambar kat atas tu hehe
amacam best x hehe
jom layan...
salam 

~maiza~

6 comments:

zOeY zAu YaH said...

amoih akak nih kretip bebenorlah haha...lawa gak noh? hehe

dunia maiza said...

hehe..tq..bole la try buat nanti ye..akak nak buat tuto mekap x pandai heheh..nanti kena beljar lagi la..

MamaChia said...

baju2 lama tak ya nak buangkan..kreatif sunggu..

dunia maiza said...

betul tu..zaman sekarang ni semua kan mahal..lagi 1 bole upgrade baju lama2 gak hehe..tunggu la nanti maiza buat tutorial seluar jean yg dah x muat tu camne nak bg muat ye hehe..

Anis's Journal said...

best giler blog mu ning!

maiza love said...

tq sudi jenguk blog saya nih :)