status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Monday, 14 March 2011

tutorial kecilkan baju t-shirt


assalamualaikum..
hi semua..
pernah x korang nak beli baju
dan korang berkenan sesangat la
 kat baju tu
 tp besaq nak mampoi hehe,
speking utara sat
mesti korang pernah 
alami benda ni kan
 hampeh kan?
so
hari ni maiza nak tunjuk tutorial 
cara nak kecilkan baju t-shirt 
 
 jom share
beramai-ramai
dan beronok-ronok 
     cara yg maiza ikut dan buat
jom layan..

baju besar ni..saiz bapak maiza hehe..
jom kita kecikkan supaya sesuai untuk pompuan 'kecik'
cam maiza haha..
ambil t-shirt yg paling korang rasa sedap nak pakai untuk jadikan ukuran kat baju besar td ye
lukis disekeliling baju td dengan kapur /pen suka ati la yek..
pastu potong camni ,pastikan korang lebihkan 1"  
kang dah siap jahit baju tu ketat plak hehe..
tangan baju td guna balik ye
sila ikut contoh baju yg korang dah potong,klu nak panjang tangan nya lebihkan lagi..tutup aurat ye hehe..kang nampak lak ketiak tu

nak pasang tangan ni senang je,
mula2 korang kena buka baju td dan pasangkan jarum disekeliling tangan tu..
buat macam dalam gambar ye.
tips-jarumnya tegak nanti senang nak jahit xyah buang jarum tu
xkan patah la,jangan letak melintang nanti susah nak jahit

baju dah siap kecilkan dah..bole la melaram ye..

klu masih x paham lagi maiza nak tunjuk video ni plak ye 
renung2 la 
sampai mata korang bengkak..
jangan bengkek ngan maiza sudah...
haha 
jom layan..

 
dah paham dah..
klu x paham gak korang kena datang umah maiza la belajar
hehe..
tata
xoxo
~maiza~

7 comments:

hati itu bulat said...

wah....bestnyer...pasni boleh la apply...thx...

dunia maiza said...

u r welcome dear..

AkmaFaizal said...

pandainye maiza menjahit..saye mesin jahit pun takde..huhu..

maiza love said...

terima kasih :)

Anonymous said...

Tolong kecikkan baju sy bole?hehe

Anonymous said...

Hello therе, I diѕcoνered your wеb sitе by the uѕe
οf Gοоgle whіlѕt
lοоkіng for а comparаble topic,
your sіte got herе up, it аρρеars tо bе like gгeat.

I have bοokmаrked it in my google boοkmarκs.


Feel frеe to νisіt my web site; failings

Anonymous said...

Hye...nak tnye bole ke nk alter bhgian leher baju tshirt..coz i ada tempah baju..tp kedai tu silap print tulisan kn blkg..actlly i nk tulisan tu kt depan..maiza ad idea x mcm mne nk alter..thanks