status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Sunday, 10 April 2011

tutorial letak button like dalam entry

 assalamualaikum..

entry ni khas untuk adik comel

hari ni terajin nak post 
entry tutorial camne nak letak buttton like kat entry
jom kita tgk k..
senang je buat relax2 
jangan gelojoh k..haha
 -
-
-

Meletakkan button 'like' dalam blog dapat memberi gambaran secara kasar samada pengunjung anda menyukai entri yang ada di blog anda. Selain itu, penggunaan button 'like' ini juga sedikit sebanyak dapat meningkatkan trafik blog anda.





Letak Facebok Button 'Like' Dalam Blog





 


Cara-cara untuk meletakkan button like ini adalah seperti berikut.

1. Login akaun blogger, dari dashboard > design > edit HTML > expand widget templates
( backup template untuk langkah berjaga²)

2. Menggunakan fungsi find (ctrl + F), cari kod berikut.
<data:post.body/>


3. Kemudian copy kod ini, dan paste di bawah kod yang anda cari di langkah 2.
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>


contoh:


 <data:post.body/>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
 

4. Save dan lihat hasilnya.:)

terima kasih sudi baca enrty ni


8 comments:

Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman said...

thanks kongsikan tips ini Maiza.. Salam perkenalan dari saya..

zOeY zAu YaH said...

malu aihh kak muka dok mula2 hahaha...tq kak..baru nk tanya camne nk boh kt entry haha..tapi kan,kalau dh buat mcm kak ajr nih,tiap2 kali kita post entry dia otomatik naik botton like tu ka?

maizalove said...

dr mohd hafiz:- tq sudi singgah blog saya,, sharing is caring hehe..

zoey:- yup setiap kali kita buat entry dia akan ada button like tu..sapa2 kat sini cuba la buat hehe..

Fareha Rahmat (Bos Besar) said...

tq sbb share tutorial ni.. :)

luqman zakaria said...

thnx sharing :)

Miss Light of Happiness said...

Assalamualaikum kak..!
kite follow sini dah...~
thanks for the tutorial...! ^^

moh singgah belog saya...~

http://misslightofhappiness0210.blogspot.com

yaya c domo said...

yeah!! dah dapat dah!

Maiza Murad said...

harap dapat membantu anda semua..muah!!