status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Thursday, 4 August 2011

the making of popia horlick maiza

 assalamaualaikum...
pernah x makan 
kerepek popia yg rangup
tuh..
kalau makan bunyi kruk krak tu
korang semua suka makan x
kalau suka sila angkat jari
hehe
hari ni
maiza nak share cara maiza buat ye..
jom kita start enjin memasak
bahan bahan yg korang perlukan ialah
kulit popia
tepung yg di bancuh dengan air
gula
minyak
dan 
horlick

kulit popia tu lipat cam maiza buat ni ye..


 dah lipat camni bole la letak bancuhan tepung,,fungsi tepung tu macam gam la ye



pastu dah bole start menggulung ye..gulung je sesuka hati 

gulung lagi
  dan lagi


gulung sampai habis la
  sampai jadi camni


 yg ni maiza buat kejab je..ikut cara yg maiza buat tu kejab je la siap hehe



dah siap gulung tu bole la mulakan proses menggunting plak ye

amboi besaqnya jari hehe..gunting camni ye..serong sikit..klu nak lurus pun sukahati la

bila dah siap gunting bole la mulakan proses menggoreng plak..
tips maiza gunakan minyak banyak supaya masak rata je,,klu x nanti kaler yg 
terhasil kureng menarik ye kawan-kawan

 dah siap masak,,tgk cantik x kalernya..masak pun rata je,,mula2 dulu maiza buat x cantik langsung..ada yg hangit hehe

bole la di gaulkan dengan gula dan horlick..sedap tau
tips maiza menggaul
-masukkan semua bahan dalam botol dan goncang dan bergelek sakan la korang ye...
jangan la ganas sangat kang hancur lak kerepek tu 
haha..
kan jimat buat sendiri,, klu beli sekilo rm18 tau..
jom kita DIY je kan kan kan
 
terima kasih sudi baca enrty ni

5 comments:

Farah Shamsudin said...

waaahh.. sedap tau! farah suka.. nak cuba la nanti buat

myza said...

myza lak guna nestum+susu tepung+sedikit gula blend dan gaul dgn popia tu..sdap! hubby suka

maiza love said...

Farah Shamsudin;-memang sedap cuba la.. ada gak yg buat letak milo,,xtau la sedap ke x hehe

myza;- letak apa pun bole je ..asal suka hehe,,nanti nak test gak cara awak ye

myza said...

boleh2 try la cr.. susu tepung plak mcm2 perisa ada,sama dgn nestum leh tukar2 ikut selera maiza :)

eencyweency said...

hari tu kwn ada cte psl ni..tp x pnah mkn..so xleh bygkan die buat mcm mane..sdp nye nmpk..tq 4 sharing!!!