suka x makan shushi??..maiza suka sangat..
klu nak beli selalu kan mahal ye x,,so jom kita buat sendiri
resepi ni amik kat blog
niNa SyakiNa
Bahan-bahan:
1/2 kg beras jepun
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift! cuka (untuk sushi)
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonnaise
(boleh digantikan dengan bahan lain seperti tuna, ikan salmon)
Langkah 1:
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonnaise
(boleh digantikan dengan bahan lain seperti tuna, ikan salmon)
Langkah 1:
masak beras jepun seperti masak nasi biasa. Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dengan cuka rata-rata. biarkan nasi sejuk.
Langkah 2:
udang direbus dan dibuang kulit nya. Kemudian, telur dipukul sekejap dengan sudu dan goreng dengan sedikit minyak. bila dah masak, potong telur panjang2.
Langkah 3:
timun dipotong, buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. kemudian, lettuce dibersih dan potong besar-besar (sehelai lettuce potong dua.)Langkah 4:
ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut. kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
Langkah 5:
gulung makizushi tersebut padat-padat. kemudian potong kecil-kecil dan sedia dihidang.
1 comment:
Thiѕ is a topic whіch is close to my hеart.
.. Тhank yоu! Exactly where агe your contact detailѕ though?
Fеel free to visit my blοg post New Bingo Sites
Post a Comment