status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Saturday, 12 March 2011

Tsunami Jepun 8.9 Skala Richtertsunami jepun (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter

Pada pukul 2.46 petang waktu Malaysia, negara matahari terbit telah dilanda tragedi tsunami Jepun kali ini paling dahsyat dalam sejarah negara mereka utnuk tempoh 140 tahun. Kekuatan kali ini bukan calang-calang iaitu 8.9 skala Richter. Kejadian berlaku di timur laut Tokyo. Mari semak video & gambar tsunami di Jepun…
tsunami jepun 12 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
Setakat ini menurut laporan BBC setakat ini, dilaporkan 44,000 telah hilang. Dahulu semasa berlakunya tragedi tsunami di Acheh semasa mula-mula dilaporkan bencana alam yang berlaku di sana, hanya ratusan sahaja yang menjadi mangsa korban, kemudian angka tersebut terus meningkat sehingga mencecah 200,000 terkorban.
Setakat saya menulis artikel tragedi Tsunami Jepun ini, melalui laporan CNN tiada sebarang kerosakan yang berlaku akibat tsunami di Hawaii, Filifina, WTaiwan dan juga Indonesia
tsunami jepun 21 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
  • 8.8 juta rakyat Jepun dilaporkan terputus bekalan elektrik
  • Setakat ini 60 dilaporkan terbunuh dan dijangka akan terus meningkat angka korban
tsunami jepun 3 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
tsunami jepun 41 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
tsunami jepun 5 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
tsunami jepun 6 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
tsunami jepun 7 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
Bahaya sungguh jika loji nuklear bocor dan terbakar seperti di atas, harap tidak menjadi seperti yang berlaku Chernobyl, Rusia. Negara Jepun dikelilingi laut pula, angin beertiup membawa radiasi di sekitar negara-negara jiran juga lautan fasifik bahaya untuk rantaian makanan laut seumur hidup.
tsunami jepun 10 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
tsunami jepun 8 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
tsunami jepun 9 (Video) Tsunami Jepun 8.9 Skala Richter
P/S : Respek dengan orang Jepun, nampak begitu bersedia menghadapi malapetaka seperti ini. Negara Jepun pula dilihat dapat meminima kesan tragedi tsunami.

PP/S : Jepun banyak belajar dari kesilapan Kobe 1995. Mereka sentiasa bersedia. Itu sebab, bangunan di Tokyo dibina ikut standard eartquake. Dikatakan ada sebilangan bangunan Tokyo Metropolitan tu boleh bergoyang dengan kecondongan 45%.
sumber dari :ohduniaku

No comments: