status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Wednesday, 27 November 2013

Resepi cakoi sedap n mudah dari maizalove.

 Assalamualaikum..
hari ni melepak di rumah adik pula di johan setia. lama x lepak dgn diorg,sesekali melepak mmg rasa syiok la.
sambil2 melapangkan jiwa nih kan


ok..hari ni nak share pasal cakoi.maiza ada belajar cara2 membuat cakoi baru2 ni.tp gambar sekarang dalam komputer kat rumah,so ni kat rumah adik xdapat la nak pos gambar.lgpun klu kat rumah pun xleh buat apa la..my boys tu pandai sangat,dia potong wayar mouse lah,,so xkan nak pakai mouse betul tu kan..haha geli mak tau wek:P

ok pada maiza pembuatan cakoi ni x memakan belanja yg mahal pun,modal kecik sngat.setakat yg maiza pelajari aritu.untuk 50 bji cakoi hanya sekilo tepung je diperlukan,dan masa untuk menyediakannya pun x lama.dalm 1 jam siap.
resepi yg maiza pelajari ni pun x susah,xde guna telur  n minyak pun.dan yg pastinya rasanya amatlah sedap.makan gitu pun sedap tau.sekarang tengah tunggu resepi kaya n sos pedas manis tu je,,ada kawan maiza yg pandai membuatnya so kita akan guna resepi dia sebab mmg mabeless lah huhu
resepi cakoi yg maiza belajar hari tu cuma menggunakan
1 kg tepung cap cempaka
yis mauripan 1 peket
marjerin 1 sudu membukit
gula 1 sudu penuh 
garam 3 sudu kfc yg comel tu
amonia/tawas sikit je just amik hujung sudu
 (bole beli di 2ply)
air 600ml+-
cara2 masukkan air ,garam,gula n kacau guna tangan bg hancur
amonia dan mauripan kacau sebati dan biar 5 minit
masukkan marjerin dan kacau guna tangan sampai hancur n sebati
kemudian masuk kan tepung dan  uli sebati
n tutup bekas dan perap selama
30 minit
siap 
bila dah kembang bole la bentukkan dan goreng ye
maiza x belajar lg cara2 nak masak n bentukkan bg cantik
just share dulu sebab maiza terlalu excited nak share dengan korang.
sebab rasanya amatlah sedap n yg best bila goreng x berminyak pun
yg penting kena masak guna minyak yg sgt panas
okeh..good 
sekian dari 
 maizalove
love uolllss 
muah2!!
  p/s -nt maiza share lg ok.tgh dalam preses pembelajaran lg nih.. klu nak buat sila lah ye..n cicah dgn susu pun sedap tau..nyum3x

 

terima kasih sudi baca enrty ni

1 comment:

Anonymous said...

Mcm sdp ni kn.. hehehe.. klo cicah ngan sos cili pn best! :)