status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Tuesday, 19 July 2011

tutorial pendekkan seluar jeans

 assalamualaikum..

hari ni maiza nak share ngan member-member yg 
suka pakai seluar jeans
kadang2 kita beli   seluar panjang kan,,bertuah la pada yg di kurniakan
kaki yg panjang,,pada kita yg pendek n ketot ni
bersyukur la jugak ye...
maiza kalu beli seluar selalunya akan lebih  panjang sampai 5 inci wooo
klu pakai terserlah kependekkan maiza hehe
so hari ni maiza nak share la ye..cuma buat yg bergambar je..malas nak amik 
video sebenarnya haha..
jom kita layannn..
bahan yg kita perlukan
-seluar panjang yg nak dipotong
-gunting yg tajam
-kapur jahit/pen pun boleh jew..
-mesin jahit /jarum  dan benang
-tape pengukur dan pembaris

mula-mula sediakan bahan(wah macam nak masak plak ye..)

terbalikan dulu seluar ye..

ukur panjang seluar yg kita nak dan tandakan

dah dapat ukuran tu tanda kan camni

lepas tu gariskan guna pembaris lurus ye,,jangan bengkang- bengkok plak

lepas tu tambahkan basi 1.5 inci untuk jahitan gariskan panjang cam tadi

dah siap garis camni la rupanya ye ..

lepas tu boleh la gunting sesuka hati

dah siap gunting ni..senget benget da..xpe yg penting nanti masa lipat guna garisan tu buat guideline nya ye...(apa aku tulis da..)

lipat camni

lepas tu lipat lagi sekali ye murid-murid..

dah siap melipat boleh la cucuk jarum macamni plak,nnati jahitan akan jadi clean n clear hehe..kemas la ye..

nak jadi ganas kejab..lepas dah siap tu masa nak jahit kan tulang seluar tu kasi ketuk 12345 kali ye.. bg senang jahit la nanti..xde la x jalan mesin tu,.maiza pakai mesin industri,klu kawan2 pakai mesin biasa lagi susah nak jalan woo.. cuba teknik ni ye..

lagi satu tips nak share..letak jarum camni gerenti jarum x patah masa jahit tau..cuba la,,tp klu patah mesti korang yg salah la haha..maiza buat ok jew..jahitan jadi kemas sangat

dah siap jahit,,maiza sengaja pakai benag merah nak kasi tunjuk pada yg rabun macam maiza ni,lain la kalu tunjuk LIVE ye tak?? hehe

seluar yg dah siap di pendekkan  dan bole la p shopping ye pakai seluar yg ngan kat kaki tu muahuahaa...
ok..sekian suda entry maiza kali ni..

p/s --nak bgtau hari tu maiza dah melepaskan gian maiza yg dah bertahun maiza x buat tau..nak tau apa nanti maiza upload ye haha..
terima kasih sudi baca enrty ni

1 comment:

zOeY zAu YaH said...

akak mmg menjahit erk? hehe buat lah tuto yg best2 lagik hihi