status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Tuesday, 6 March 2012

RESEPI KARIPAP TELUR MAIZA -SEDAP OHO..HOI

 Assalamualaikum
lama dah x mempok pek kan diri dalam blog ni
sibuk bebenor la skang nih

kalau fb tu bole la kan ,sebab mmg kena buka nak tgk order kicap hehe
hari tu testing la buat karipap,
cari punya cari resepi terjumpa la dengan  karipap guna teloq rebus
tp guna resepi sendirik jugak haha
cuma tambah telur aje
 bila post status ada kawan tegur macam karipap kat ikea ke
dan dengan selambanya menjawap ye kot,padhal x pernah lagi p sana
sedihnya makcik maiza 

meh la layan gambar karipap ikea konon2 dari maiza ni 
ahakss 


 ikut hati nak letak sebijik telur dalam ni haha,,TAMAK betul la makcik ni kan :p

 RESEPI KARIPAP MAIZA STAIL IKEA 
bahan pastri karipap
tepung 2 cawan
garam(bancuh dengan air panas secukup rasa)
air sejuk dari petiais'
minyak  3/4 sudu(panaskan dalam kuali)
marjerin /planta 1 susu kecik
cara buat
uli tepung dengan marjerin dan minyak masak,gaul bg sebati dengan tepung
kemudian masukan air garam dan air sejuk,, uli sampai tepung x melekat di tangan
biarkan sekejab 

INTI KARIPAP
kentang 4 biji (dadukan)
bawang merah/ bawang besar dadu
bawang putih
rempah kari ayam babas(perapdengan  ayam )tambah air sikit
ayam (dada- potong dadu besar)best sikit klu besar
daun kari/daun sup
air secukupnya
garam ,gula

cara buat
tumis bawang putih ,daun kari dan bawang merah ,sampai naik bau dan masukkan
ayam yg dah di perap dengan rempah kari td
bila dah garing rempah kari tu masukan  kentang td,kacau seketika n bole masukkan air sukatan air bg rata dengan kandungan kentang untuk melembutkan kentang
bila kentang dah lembut masukan garam, gula dan daun sup hiris
sejukan dulu

telur rebus 5 biji belah 4 @ 6

dah siap semua tu bole la mulakan sessi menganyam karipap,,maiza x pandai so pakai acuan aje haha


 
 saje je letak gambar 2 bijik,,padahal buat sampai 20 jibik haha,,sedap jugak makan karipap bertelor ni kan..
leh buat lagi nt :)

terima kasih sudi baca enrty ni

3 comments:

hawiz said...

wahh...cam sedap je...hawiz xreti masak..huhu

zOeY zAu YaH said...

sedapnye...

oddity isme said...

Dear Karipop Lover! Hanya RM20 untuk 10pcs Karipop yang besar, rangup dan tasty! Puasa semakin hampir, cubalah Karipop perisa ala barat:-

[Beef Casserole]
[Mac n' Cheese]
[Mushroom n' Onion]
[Mashed potato n' Chicken Sausage]

call: 016643 3687

website: http://www.facebook.com/pages/I-love-Karipop-Not-your-ordinary-karipap/379236962142130