status terkini maiza


salam semua...
blog ini berkisah tentang kehidupan harian dan perjalanan hidup maiza,terima kasih kerana singgah disini dan membaca dengan penuh sabar ,maklum la bahasa suka hati aje hehe.
sila tinggalkan komen supaya maiza bole membalas kunjungan anda :)

geng maiza..

Thursday, 24 March 2011

resepi kuih goyang

 suka betul makan kuih ni tau
selalu nenek yg buat bila time raya
kalu makan lak bole bertong-tong..
bole caya ke haha
jom la tgk bahan dan cara2 buat ye..



1) Tepung beras (1 1/2 cawan)

2) Santan (1 cawan)

3) Telur (1 biji)

4) Gula (1/2 cawan)

5) Garam (1/2 sudu teh)
 


Caranya, campurkan tepung bersama telur dan kacau rata.

Seterusnya masukkan gula, garam dan curahkan santan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung.

Kemudian pukul adunan tersebut sehingga sebati.

Panaskan minyak bersama acuan membuat kuih loyang.

Kemudian, celupkan ¾ bahagian acuan tersebut ke dalam adunan dan masukkan ke dalam minyak.

Gunakan lidi pencucuk untuk memisahkannya daripada acuan.

Panaskan lagi acuan tersebut dan ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis.
   
Segera angkat kuih loyang yang telah bertukar warna keperangan dan sejukkan.

Kuih loyang bolehlah disimpan didalam bekas kedap udara untuk dijadikan sebagai hidangan hari raya.
 
sumber dari trymasak


Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

1 comment:

dunia maiza said...

1 cawan bersamaan ngan 250gram ye