suka betul makan kuih ni tau
selalu nenek yg buat bila time raya
kalu makan lak bole bertong-tong..
bole caya ke haha
jom la tgk bahan dan cara2 buat ye..
1) Tepung beras (1 1/2 cawan)
2) Santan (1 cawan)
3) Telur (1 biji)
4) Gula (1/2 cawan)
5) Garam (1/2 sudu teh)
Caranya, campurkan tepung bersama telur dan kacau rata.
Seterusnya masukkan gula, garam dan curahkan santan sedikit demi sedikit ke dalam adunan tepung.
Kemudian pukul adunan tersebut sehingga sebati.
Panaskan minyak bersama acuan membuat kuih loyang.
Kemudian, celupkan ¾ bahagian acuan tersebut ke dalam adunan dan masukkan ke dalam minyak.
Gunakan lidi pencucuk untuk memisahkannya daripada acuan.
Panaskan lagi acuan tersebut dan ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis.
Segera angkat kuih loyang yang telah bertukar warna keperangan dan sejukkan.
Kuih loyang bolehlah disimpan didalam bekas kedap udara untuk dijadikan sebagai hidangan hari raya.
sumber dari trymasak
Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!
1 comment:
1 cawan bersamaan ngan 250gram ye
Post a Comment